Skip to content

Stress

Stress är en gammal kvarleva från en tid då det var nödvändigt för att överleva. Idag blir vi stressade av helt andra anledningar och sällan eller aldrig handlar det om att överleva. Stress är inte alltid helt uppenbart för oss och det finns ofta många små källor som enskilt ibland kanske inte ens känns som stress utan problem man måste hantera. Faran är att du inte själv efter en tid inte ens tänker på att du är stressad, utan att det blir en naturlig del av ditt liv.

Din kropp kommer alltid att påminna dig på olika sätt och det är framförallt tre saker du bör vara uppmärksam på. Du har ingen eller mindre energi när du kommer hem från jobbet, du har svårt att sova och trots att du sover ut känner du dig inte pigg och du har problem med magen. Självklart kan det finnas andra orsaker, men om du känner igen dig i detta bör du fundera på hur du kan ändra din situation.

Om du tänker att du är fast i en situation du inte kan ta dig ur, tycker jag du ska fundera kring följande: Googla och läs om de upplevelser och beskrivningar du kan hitta från personer som ”gått i väggen” eller som det också numera beskrivs, utmattningssyndrom. Forskning och det jag läst säger mig att du aldrig kommer tillbaka till den nivå du var förut och i sämsta fall kan du förlora din ”stresstålighet” helt och hållet. Det är också nu påvisat i forskning att stress kan orsaka permanenta förändringar på hjärnan. Läste nyligen ”fem saker du ångrar på din dödsbädd” och där en sak som togs upp var att många ångrar att de jobbade för mycket.  Min erfarenhet inom HR och forskning säger mig att leva ett liv i ständig stress är som att spela rysk roulett.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS